Fox 22: No nonsense for young sailors

Publicatiedatum: 20 januari 2010
Tekst: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Nederlands populairste zeiljachtje te huur voor €450 per week

HEEG (NL) – Het bureau voor toerisme Friesland Holland baarde op Boot 2002 in Düsseldorf veel opzien met de geheel zwarte Fox 22 ‘More Action’ in een pikzwarte stand met discomuziek. Deze eerste Friese zeilsportpromotieboot had coole vouwfietsen van Batavus, een kite en een surfplank aan boord. De daaropvolgende jaren liepen de snelle limoengroene Fox Racing, de oranje World Cup Football Fox, de comfortabele chocoladebruine Fox Traveller en de artistieke Fox Tulip van stapel. In 2010 en 2011 moet de F3 de populariteit van de Fox verder vergroten als hoofdrolspeler in de campagne ‘Start sailing now!’ van Friesland Holland.
De Fox wordt in serie gebouwd door de jachtwerven Breehorn in Woudsend (casco) en Ottenhome in Heeg (assemblage, verkoop en verhuur). De zeilen komen van Gaastra Sails uit Heeg, het dekequipment van Sprenger uit het Duitse Iserlohn en het touwwerk van Seilflechter uit Braunschweig, eveneens in Duitsland. Het Nederlandse Neutmast levert altijd de mast en de giek.

 

Typisch Fox
Typisch voor de Fox zijn het over de volle breedte beloopbare flushdeck, de open spiegel, de vrij steile steven en de uitzonderlijke ruime kajuit. Dit is een aan de automobielbouw ontleende monospace-constructie. Van de spiegel tot de steven is één grote vrij benutbare ruimte, ideaal voor langere vakanties. Ook typisch is het aquadynamische onderwaterschip dat het jachtje ook bij weinig wind snel maakt en bovengemiddelde stabiliteit verschaft. Afhankelijk van de gekozen kiel steekt de boot 90 cm, voor bijvoorbeeld de Friese meren, of 125 cm om goed op het IJsselmeer uit de voeten te kunnen.
De bekende jachtontwerper Koos de Ridder uit Vollenhove tekende de boot in het jaar 2000 voor jachtwerf Breehorn. Die wenste een betaalbaar, sportief en veilig zeiljacht voor jonge mensen. De Ridder schiep dus de eerste Fox, die in de loop der jaren verschillende innovaties onderging.

Vele uitvoeringen
De Fox is leverbaar in diverse touring- en racinguitvoeringen en kleuren. Dat laatste geldt ook voor de tuigage met een zeiloppervlak van 23,50 m2 (grootzeil + fok) tot 43,50 m2 (grootzeil + gennaker) en 47,50 m2 (grootzeil + spinnaker). De basis, ook van de customized-uitvoeringen, is steeds hetzelfde Breehorn-casco: een lichte, maar solide polyester romp van 6,50 m lang en 2,50 m breed met slaapgelegenheid voor maar liefst vier personen. De boot heeft sinds 2007 een ergonomisch gevormde kuip met comfortbanken die ook goed zitten als de boot schuin ligt. Hiermee onderstrepen de bouwers dat sportiviteit, comfort en veiligheid goed samengaan. Juist die harmonie heeft de Fox zo geliefd gemaakt. Ook de prijzen stemmen watersporters vrolijk. Je hebt al een vaarklare Red Fox Touring voor 25.000 Euro. Dan praat je dus over een in Nederland vervaardigd kwaliteitsproduct. De huurprijzen liggen tussen de 450 en 580 Euro per week, afhankelijk van de periode.

Info: www.ottenhomeheeg.nl

 

F3 Sponsors